Post-apokalyptisk Nettverk (PAN)

Basert på ZetaTalk

Mat: insekter

Informasjon

Mat: insekter

Medlemmer: 9
Siste aktivitet: aug 12, 2012

Introduksjon

Insekter som mat er et eget emne kalt entomofagi. Kulturer der insekter brukes som mat forekommer med unntak av Europa i alle verdensdelene. I dag er det imidlertid uvanlig å spise insekter i den utviklete verden. Dette tabuet synes å være nokså subjektivt og kunstig, da vi gjerne spiser virvelløse dyr som krepsdyr (reker, kreps) og bløtdyr (muslinger, blekksprut og snegler).

Noen av de mer populære insektene og leddyr som blir spist verden over er: sirisser, sikader, gresshopper, maur, et mangfold av larver – som melorm (larven til den svarte billen Tenebrio molitor), larven til skyggebiller, mange typer sommerfugllarver som også blir kalt ”orm”, som kålorm, silkeorm, den akvatiske børsteormen, ”mopani worms” (larver av den sørafrikanske sommerfuglen Gonimbrasia belina), voksmøll (larver av mott) – og endelig skorpioner og taranteller. Totalt har 1.417 insektsarter blitt registrert som mat for over 3.000 etniske grupper. Dette inkluderer bl.a. 235 arter av sommerfugler og møll; 344 billearter; 313 arter av maur, bier og veps; og 239 arter av gresshopper, sirisser og kakerlakker.

Insekter kan være en god kilde ikke bare til proteiner, men også til vitaminer, mineraler og fett. Sirisser inneholder f.eks. mye kalsium, og termitter er rike på jern.

Insektsbasert proteinproduksjon for menneskelig konsum ville på alle måter være billigere, mer effektivt og mindre ressurskrevende enn virveldyrbasert proteinproduksjon.


Ressurser:
* Wiki-artikkel: Entomophagy.
* Insects are Food. En flott web-base.
* The Food Insects Newsletter.
* Bøker.
* Om å dyrke melormer (på norsk).

* www.food-insects.com. Redaktøren for denne web-basen er Gene DeFoliart, som har vært en ledende autoritet innen entomofagi. Han er nå over 80 år; web-basen ble sist oppdatert i 2006.

* TV-serien Man Vs. Wild (YouTube): Selv den alltid positive overlevelseseksperten Bear Gryll kan styre sin begeistring i denne scenen!

Diskusjonsforum

Denne gruppen har ingen diskusjoner ennå.

Kommentarvegg

Kommenter

Du må være medlem av Mat: insekter for å kunne legge til kommentarer!

Kommentert av RKM den 22 april 2010 kl. 20.46
ZT skriver om et par "terror"-arter som har blitt innført i eldre og helt nyere tid av negative ET-grupper for å sette skrekk i befolkningen, men da beveger vi oss utenfor temaet i denne Gruppen. Jeg kommer ikke på noe som minner om "alien"-gresshoppen du linker til. Den minnet litt opp krypene i filmen "Men in Black"...
Kommentert av RKM den 22 april 2010 kl. 0.05
Er det desserten eller hovedretten?
Kommentert av RKM den 21 april 2010 kl. 23.01

Nam nam!
 

Medlemmer (1)

 
 
 

Medlemmer

© 2022   Created by RKM.   Drives av

Skilt  |  Melde om et problem  |  Tjenestevilkår